Přinášíme Vám obsáhlý souhrn doporučení, při jejich dodržení Vám Vaše nové hodinky vydrží krásné a bez poškození maximálně dlouhou dobu. Doporučujeme si před nákupem ujasnit, k čemu budete hodinky zejména využívat. Zda se bude jednat zejména o módní doplněk a hodinky pro bežné nošení nebo naopak budete hodinky využívat zejména při sportovních aktivitách.


Předejděte poškození Vašich hodinek

Hodinky a voda – Vaše hodinky nemusí být vodotěsné (viz tabulka níže)

 Doporučujeme nepoužívat hodinky při plavání, ani pokud mají vyznačenou vodotěsnost 10 BAR / 10 ATM. Tento tlak vodního sloupce je často překročen při skocích do vody, prudkých pohybech ve vodě nebo náhodném stisknutí některého z tlačítek na hodinkách pod hladinou.

Pozor:
Prodejce zodpovídá za výrobcem deklarovanou vodotěsnost u daného výrobku. Hodinky se tak při reklamacích testují v barové komoře na 5 BAR, 10 BAR nebo 20 BAR/ATM dle specifikace výrobku, ale není již možné zpětně zjistit, co bylo důvodem vniknutí vlhkosti do hodinek. V případě, že hodinky obstojí u tlakové zkoušky, což je podloženo protokolem o barové zkoušce, je zboží hodnoceno z hlediska vodotěsnosti jako bez vady.

Jako prodejce nedoporučujeme používat hodinky při plavání, jelikož i do modelů s deklarovanou vodotěsností 10 BAR/ATM, které obstojí při barové zkoušce, může vniknout voda z důvodů uvedených v tomto dokumentu.

  1. Jsou-li hodinky vlhké nebo pod vodou, nemanipulujte s korunkou ani s tlačítky. Při náhodném stisknutí některého z tlačítek hodinek dochází v daný okamžik ke ztrátě vodotěsnosti.
  2. V případě, že je u Vašich hodinek korunka šroubovací, musí být vždy zcela dotažena, ostatní ovládací prvky musí být v základní pozici.
  3. Nikdy nepoužívejte hodinky při koupeli, sprchování nebo mytí rukou v teplé vodě. Díky teplotní roztažnosti kovů může dojít k porušení vodotěsnosti. Rovněž v těchto případech dochází k vypadávání kamínků.
  4. Ke ztrátě vodotěsnosti může dojít při prudkém ochlazení např. sluncem rozpálených hodinek v chladné vodě (vlivem jiné roztažnosti různých částí hodinek).
  5. Jestliže se i přes dodržení těchto zásad objeví v hodinkách voda nebo kondenzovaná vlhkost, vytáhněte korunku a nechte ihned hodinky zkontrolovat. Při rychlém zásahu nemusí dojít ke znehodnocení strojku. V žádném případě však servisní zásah neodkládejte.
  6. Ani hodinky s vodotěsností 10 ATM (100 metrů), se kterými je možné plavat, nemusí odolat zvýšenému tlaku vody při skocích do vody nebo ve vlnách v moři.

 

DOPORUČENÍ:

Pokud není pro Vás používání hodinek ve vodě nezbytné, je vhodné hodinky před plaváním odložit. Značně si tak prodloužíte životnost hodinek a předejte zbytečným možným komplikacím. Často dochází také

u hodinek se stopkami k náhodnému stisknutí tlačítek pod vodou a vniknutí vody dovnitř hodinek.

Velmi nevhodné jsou pro styk s vodou kožené řemínky, kdy dochází v důsledku jejich neustálého namáčení a vysoušení k velmi brzkému opotřebení, na které by se nevztahovala záruka.


Rovněž jsou absolutně nevhodné pro plavání hodinky zdobené kamínky, kdy dochází k jejich častému vypadávání.

  

 

ZKONTROLUJTE SI VODOTĚSNOST VAŠICH HODINEK

Stupeň vodotěsnosti

Označení

Stříkající voda, déšť

Mytí rukou

Plavání

Potápění

WR 0 m

bez označení

NE

NE

NE

NE

WR 30 m

3 ATM/3 BAR

ANO

NE

NE

NE

WR 50 m

5 ATM/5 BAR

ANO

ANO

NE

NE

WR 100 m

10 ATM/10 BAR

ANO

ANO

ANO (s rizikem)

NE

WR 200 m

20 ATM/20 BAR

ANO

ANO

ANO

ANO

WR 300 m

30 ATM/30 BAR

ANO

ANO

ANO

ANO

WR 500 m

50 ATM/50 BAR

ANO

ANO

ANO

ANO

WR 1 000 m

100 ATM/100 BAR

ANO

ANO

ANO

ANO

 

Kožené řemínky

Všechny námi prodávané kožené řemínky jsou z pravé kůže, avšak i ta je velmi náchylná k poškození při nesprávném užívání nebo nadměrném namáhání. Dbejte prosím níže uvedených rad.

  1. Dbejte zvýšené opatrnosti u vyztužených nebo lakovaných řemínků při jejich nasazování. Nadměrným namáháním kůže může dojít k jejímu praskání u zapínací spony nebo u uchycení řemínku k tělu hodinek.
  2. Životnost řemínku výrazně prodloužíte, vyvarujete-li se kontaktu hodinek s potem (např. při sportu, fyzická námaha za vysokých teplot).
  3. Udržujte řemínek mimo dosah vody a vlhkosti, značně tím prodloužíte životnost pásku.
  4. Při silném pocení může dojít u světlých řemínků ke změně jejich barvy. Toto nemůže být bráno jako závada pásku.

 

Pozor na ztrátu šroubků

Pokud se na Vašich hodinkách vyskytují šroubky, ať již na zadním víčku nebo jako součást pásku – uchycení pásku k tělu hodinek, je nutná pravidelná kontrola dotažených závitů minimálně jednou měsíčně. Závit se může časem uvolnit a může dojít ke ztrátě šroubků. Ztráta uvolněného šroubku nemůže být brána jako důvod reklamace. Při obdržení zboží předně zkontrolujte, zda není šroubek uvolněn.


V teplých měsících doporučujeme kontrolovat šroubky upevňující tělo hodinek k pásku jednou za týden.

Chcete-li se vyhnout kontrolám šroubků, je možné závit šroubků na pásku zalepit lepidlem. Pozor, v tomto případě je značně ztížena výměna pásku a činíte tak s vědomím případných budoucích komplikací při jeho výměně. 

Pozor na zalomení hřídele u korunky hodinek

Zvláště u modelů s větší korunkou může dojít k poškození hřídele, vedoucí od korunky do soustrojí hodinek pro nastavování času a data. Při nepozornosti může dojít k úderu do korunky, která poté přeneseně poškodí hřídel nebo celý hodinový strojek. Klasicky se to toto zalomení projeví nemožností nastavení času nebo rovnou upadnutím korunky.
Pokud chcete těmto případným komplikacím předejít, doporučujeme nosit módní hodinky s velkou korunkou na pravé ruce. 

I teplota může uškodit

Chraňte hodinky před zbytečným přímým slunečním zářením a neponechávejte je příliš dlouho v extrémně horkém nebo chladném prostředí. Vyvarujte se též prudkým změnám teploty (zásadně nepoužívejte hodinky v sauně,  ve sprše, nenechávejte je na palubní desce automobilu nebo neskákejte s rozehřátými hodinkami z pláže do studené vody,…).

Laky, čisticí prostředky a jiné látky

Chraňte hodinky před stykem s chemickými látkami a plyny. Kontakt s nimi může způsobit změnu barvy pouzdra, tahu či řemínku hodinek, naleptání povrchu, případně narušení vodotěsnosti hodinek. Vyvarujte se čištění hodinek čisticími prostředky, jakými jsou ředidla, benzín, rozpouštědla a jiné chemické prostředky.


Chraňte hodinky před kontaktem s:

laky na vlasy – odlakovači - čisticími prostředky - ředidly a rozpouštědly -  peroxidy vodíku – barvami – jinými chemikáliemi


DOPORUČENÍ:
Vlastníte-li zlacené náramkové hodinky, či hodinky s podobnou povrchovou úpravou, vezměte na vědomí, že tato povrchová úprava je náchylnější na mechanické opotřebení.


Životnost zlacení výrazně prodloužíte, vyvarujete-li se kontaktu hodinek s potem (např. při sportu či při užívání za horkých letních dnů).
Propocením kožených řemínku může mít vliv na změnu jeho barvy, kdy soli potu reagují s povrchovou úpravou řemínků.

 Baterie

Životnost baterie je počítána od okamžiku vložení do hodinek ve výrobním závodě a slouží výhradně ke kontrolním účelům. Na výměnu baterie se záruka nevztahuje, přesto Vám však baterii v hodinkách ochotně na vyžádání vyměníme. Baterii hodinek si můžete nechat vyměnit i v kvalitním hodinářství ve Vašem okolí. U vodotěsných hodinek požadujte tlakovou zkoušku vodotěsnosti.

Za vodotěsnost hodinek po výměně baterie je zodpovědný servis vykonávající výměnu.